Windows 10: mit tud, és kinek éri meg telepíteni?

 

Akkor se féljen, ha régebbi gépe van

A Windows 10-et egy olyan asztali számítógépre telepítettük, mely körülbelül 8 éve számított menőnek, mégpedig abból a megfontolásból, hogy lássuk: hogyan muzsikál a szoftver egy abszolút elérhető árú masinán. A duplamagos processzorral és 2 GB RAM-mal felvértezett PC-re villámgyorsan feltelepült a 64 bites új Windows, és használat közben sem éreztük lassúnak a rendszert. A 32 bites változat egyébként akár 1 GB RAM-mal is beéri, a merevlemezen pedig mintegy 16-20 GB szabad helyre van szükség. Lényeg a lényeg, a Windows 10 telepítésének bátran neki lehet fogni, ha az adott gépen a Windows 7 futásával nincsenek problémák.

[Kicsit részletesebben a minimális követelmények: 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor; 1 GB RAM (32 bites processzor) vagy 2 GB RAM (64 bites processzor); 16 GB-nyi szabad hely a merevlemezen (32 bites processzor) vagy 20 GB-nyi szabad hely a merevlemezen (64 bites processzor); MS DirectX 9 grafikus kártya WDDM driverrel; internet-elérés; Microsoft-fiók.]

A Windows 10 alapkoncepciója arra épül, hogy a fejlesztők összegyúrták a Windows 7 rengeteg, valamint a Windows 8 némileg kisebb számú pozitívumát, végeredményképp pedig egy teljesen élhető szoftvert kaptunk. Végre.

A nagy visszatérő: a Start menü

A Microsoft igen hajmeresztő lépésre szánta el magát, amikor a Windows 8-ból kigyomlálta a Start menüt, melyhez a felhasználók úgy ragaszkodtak, mint kölyökkutya a kislabdájához. No persze, azonnal jöttek a sufnituning megoldások a Start menü előcsalogatásához, illetve a Windows 8.1-ben felbukkant a Start gomb, de a hivatalos Start menü csak most, a Windows 10-ben tért vissza.

A fejlesztők alaposan modernizált formában élesztették fel a régi programelemet, melynek baloldalán szögletes ikonok és a főbb kezelőszervek, jobboldalán pedig élő csempék figyelnek. Itt sorakoznak a legtöbbet használt programok, az ajánlott és nemrég feltelepített alkalmazások, a fájlkezelő, a gépház, a főkapcsoló és a gomb, mely az összes szoftvert kilistázza.

Csempék, asztal

A kikapcsoláshoz és az újraindításhoz a főkapcsolóra kell nyomnunk, a kijelentkezés és a zárolás pedig a felső szekcióban lévő felhasználói fióknál oldható meg. A Start menüben lévő élő csempék nevükhöz méltóan folyamatosan tele vannak élettel, változnak a rajtuk megjelenített vizuális és szöveges tartalmak, és körülbelül ennyi maradt a Windows 8 teljes képernyős csempés kezdőoldalából. Itt jegyzendő meg, hogy a Start menü kitehető akár teljes képernyőre is, illetve az élő csempéit kényünk kedvünk szerint át lehet szervezni, és az egyes csoportok neveit is bármikor át lehet írni.

A jó öreg ALT-TAB gombkombinációval válthatunk a nyitott alkalmazások között, melyek a korábbiaknál nagyobb élőnézeti képpel bírnak, a WIN-CTRL-nyilak triumvirátus révén pedig az egymás mellett sorakozó, alkalmazásokkal és ikonokkal telepakolható külön asztalok között lehet váltani. Amennyiben 2-in-1 (tablet + pc) gépet használunk, és lecsatlakoztatjuk a billentyűzetet, akkor magától bekapcsol a tablet mód: az érintőkijelzőn felbukkan a csempés kezdőoldal, és az alkalmazások teljes képernyőn futnak.

A tálca

A Start menü mellé egy keresősáv került, amely nemcsak a számítógépen lévő tartalmak közt kutat, hanem megmutatja az internetes találatokat is. Itt kell megemlíteni a Windows 10 egyik fontos újdonságát, a mobil frontról érkezett Cortana személyi digitális asszisztenst. Elég egy "Hey Cortana" parancsszót kimondani, és a rendszer máris figyeli a kérdéseinket, válaszol rájuk, illetve végrehajtja a parancsainkat. A dolog egyetlen, bár hazai szemmel nézve egyáltalán nem elhanyagolható szépséghibája, hogy a Cortana egyelőre csak hét nyelven tud, és magyarul persze nem.

Alkalmazások

A megújult alkalmazásboltban mind a Modern, mind pedig a hagyományos szoftverek elérhetők és egyszerűen frissíthetők, illetve felbukkantak az első, úgynevezett univerzális appok, melyek forráskódja PC-n, mobilon, Xbox One játékgépen és még viselhető kütyün is ugyanaz. Ilyen például a Word, az Excel, az Outlook, illetve a naptár alkalmazás. A Microsoft célja nem más, mint a különböző készülékek közötti határok teljes elmosása, ami mindenképpen jó megközelítés.

Edge

A Windows 10-ben debütál az Edge névű vadonatúj böngésző, amely leváltja az évtizedek óta velünk élő Internet Explorert. Ahogy maga az operációs rendszer, úgy ez a böngésző is puritán felépítésű és minimalista megjelenésű. Felül középen egy kérdés fogad: Merre tovább?, alatta pedig máris begépelhetünk egy keresést vagy egy webcímet. A kedvencek, könyvjelzők, előzmények és letöltések kezelése gyerekjáték egyszerűségű, és vadonatúj fejlesztés a webjegyzet-készítési lehetőség.

Biztonság, frissítések

Ha a Windows 10 nem talál semmilyen vírusvédelmi szoftvert a gépen, akkor magától bekapcsolja a gyárilag beépített Defendert, amely értékelhető védelmet jelent a számítógépnek. (A Defender csak ideiglenesen kapcsolható ki, az antivírus szoftver nélküli gépeken a rendszer egy idő után magától visszakapcsolja.

Hasznos szolgáltatás a biztonságimentés-készítő, már csak azért is, mert a Windows 10 a Windows 7 mentéseit is képes kezelni. Ezzel aztán alaposan megkönnyíti azok dolgát, akik az új oprendszert egy új gépen kezdik el használni.

Érdekesség, hogy a megfelelő hardver birtokában már nemcsak jelszóval, hanem akár pin kóddal, ujjlenyomattal, arcképpel és íriszmintával is védhetjük a rendszert – ez a Windows Hello.

Fontos változás, hogy ezután nem ritkábban érkezik majd (akár 15-20 percen át települő) hatalmas frissítőcsomag a számítógépünkre, hanem folyamatosan küldi majd a Microsoft az éppen elkészített javításokat. A Windows 10 Home kiadást használók gépére mindenképpen fel is települnek a frissítések, ha szeretnék, ha nem – és a Windows 10 Pro felhasználók is maximum csak késleltethetik az update-ek telepítését.

Öszegzés

A 190 országban, 111 nyelven debütáló Windows 10 azért lehet sikeres, mert végre nem a Microsoft akarja megmondani nekünk a tutit, hanem a cég a valós felhasználói igényekre – a Windows 8-as panaszokra – reagálva adja ki legújabb operációs rendszerét. A vadhajtásokat sikerült lemetszeni, a felhasználói felület jól kezelhető mind egér/billentyűzettel, mind érintőképernyőn, a sebességgel még korosabb hardveren sincsenek problémák és a különböző készülékkategóriák közötti határvonal ténylegesen kezd elmosódni. Ez eddig már önmagában véve sem rossz, és ehhez még hozzájön, hogy a felhasználók tömegei számára a Windows 10-re történő váltás teljesen ingyenes (legális Windows 7, Windows 8/8.1 ingyenesen frissíthető a megfelelő Windows 10 verzióra).

 

forrás: HVG